TS EN 933-1, ASTM C136
Deney, malzemenin bir elek serisi yardımıyla, azalan büyüklükler halinde farklı tane büyüklüklerine bölünmesinden ve ayrılmasından ibarettir. Elek göz açıklıkları ve eleklerin numarası, talep edilen hassasiyet derecesine ve numunenin yapısına uygun olarak seçilir.
Tane yoğunluğu, kütlenin, hacme oranından hesaplanır. Kütle, deney numunesi kısmını, doygun ve yüzeyi kurutulmuş halde ve tekrar etüvde kurutulmuş halde tartmak suretiyle tayin edilir. Hacim, tel sepet yöntemindeki kütle azalması veya piknometre yöntemindeki tartımlar yoluyla, yer değiştiren suyun kütlesinden tayin edilir. Su emme, etüvde kurutulmuş agrega numuneleri tarafından emilen suyun yüzde cinsinden ifadesidir.
TS EN 1097-6, ASTM C128
Tane yoğunluğu, kütlenin, hacme oranından hesaplanır. Kütle, deney numunesi kısmını, doygun ve yüzeyi kurutulmuş halde ve tekrar etüvde kurutulmuş halde tartmak suretiyle tayin edilir. Hacim, tel sepet yöntemindeki kütle azalması veya piknometre yöntemindeki tartımlar yoluyla, yer değiştiren suyun kütlesinden tayin edilir. Su emme, etüvde kurutulmuş agrega numuneleri tarafından emilen suyun yüzde cinsinden ifadesidir.
TS EN 1097-3
Belirli bir ölçü kabı içerisindeki agreganın kuru kütlesi tartılarak tayin edilir ve gevşek yığın yoğunluğu hesaplanır. Boşlukların yüzdesi, gevşek yığın yoğunluğu ve tane yoğunluğundan hesaplanır.
ASTM C29
Bu deney, agregaların gevsek ve sıkı birim hacim ağırlığının belirlenmesinde kullanılır.
ASTM C142
Bu deney, agrega bünyesinde bulunan ve kirlilik olarak adlandırılan ve topak halinde bulunan İnce Malzeme Miktarının ve eriyebilen parçaların miktarının tespitinde uygulanır.
TS EN 1097-2
TS EN 1097-2
ASTM C131
ASTM C535
Agrega ve kırmataş kayaç örneklerinin aşınma dayanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılır. numuneler, dönen tambur içerisinde çelik bilyeler ile birlikte döndürülür. Döndürme işlemi tamamlandıktan sonra 1,6 mm göz açıklıklı elekte
kalan malzemenin miktarı tayin edilir.
ASTM C88
Beton Agregalarında Dona Dayanıklılığın hızlı bir şekilde Kimyasal Yöntemle Tayini için yapılmaktadır.
TS EN 1367-2
Tane büyüklüğü 10 mm ila 14 mm arasında olan agregalardan oluşan iki deney numunesi, doymuş magnezyum sülfat çözeltisine 5 kere daldırılır ve takiben (110 ± 5) °C’ta etüvde kurutulur. Magnezyum sülfatın tekrar su alması ve agrega numunesinde tekrarlanan kristalizasyon ile agrega boşluklarında zararlı etkiler ortaya çıkar. Tane büyüklüğü 10 mm’den daha küçük malzemelerin oluşmasına yol açan zararlı etkilerin neden olduğu ufalanma ölçülür.
TS EN 1367-1
Atmosfer basıncında suya batırılarak su içerisinde tutulan ve belirli tek tane üyüklüğüne sahip agregalardan oluşan deney numunesi bölümleri, 10 defa donma ve çözülme döngüsüne tabi tutulur. Bu döngüler, su içerisinde -17,5 °C sıcaklığa kadar soğutma ve daha sonra da yaklaşık 20 °C’taki su banyosunda çözme işlemi uygulanarak gerçekleştirilir. Donma ve çözülme döngülerinin tamamlanmasından sonra agregalarda herhangi bir değişiklik (çatlak oluşumu, kütle kaybı ve varsa mukavemet değişiklikleri gibi) olup olmadığı kontrol edilir.
TS EN 1744-1+A1
Organik madde içeriği, bir deney numunesi parçası sodyum hidroksit çözeltisinde çalkalandığında oluşan renkten tayin edilir.
TS EN 933-3
Yassılık endeksi, çubuklu eleklerden geçen tanelerin toplam kütlesi olarak hesaplanır ve deneye tabitutulmuş tanelerin toplam kuru kütlesinin yüzdesi olarak ifade edilir.
TS EN 933-9
Bir metilen mavisi çözeltisinden alınan çözelti kısımları, su içerisindeki deney numunesi kısmından oluşan bir süspansiyona arka arkaya ilave edilir. Boya çözeltisinin deney numunesi kısmı tarafından absorpsiyonu, her bir çözelti ilavesinden sonra, serbest boyanın varlığının belirlenmesi için süzgeç kâğıdında bir leke deneyi yapılarak kontrol edilir.
TS EN 12272-3
Bu deney, agrega ile bitüm arasındaki yapışma / bağ yapma özelliğinin belirlenmesi için kullanılır.
TS EN 1097-1
Bu deney, iri taneli agregaların ve ihtilaf durumunda demiryolu balastı olarak kullanılan agregaların aşınma direncinin tayinine yönelik referans yöntemi kapsar.
TS 2517
Bu deney metodu, Portland çimentosu ve katkılı çimentolar ile kullanılacak olan ve zararlı minerallerin bulunduğu tespit edilen doğal ve kırmataş agregaların kimyasal yöntemle potansiyel alkali silis reaktifliğinin tayinini kapsar.
TS EN 12697-11
Bu deney, agregaların soyulma dayanımını ölçmek için gerçekleştirilen deneydir. Su ve trafik etkilerinden dolayı karayollarında agrega ile bitüm arasındaki adezyon bozulabilir ve bunun sonucunda agrega üzerindeki bitüm soyulabilir.